Motbakke.net

Sånn går no dagan…
Dagbok Oktober
Dagbok November-Desember
Dagbok Januar-April

Erfaringer

Her går vi

4 Turkamerater

Kjell i snøskred

Langs den norsk - russiske grensa

Dividalen - Altevatn

Skibotten - Altevatn

Altevatn rundt

Avisutklipp

 

Sponsorer:

Fjellguiden
Hovedsponsor

Rema 1000
Hva vi spiser

Bardu Sporten
Hva vi har på oss

Troll Hundefor
Hundefor

Ingeniørbataljonen
Kart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 Karjana Alexandrova Hagen © 2008 • Privacy Policy • Terms of Use

Erfaringer

 

MAT

Før vi dro lagde vi en egen ”meny” som var nøye sammensatt i forhold til kalorier, protein, karbohydrater og fett. Det var viktig for oss å ivareta et kosthold som kunne bidra til at vi fikk i oss alt vi trengte – uten å gå mye ned i vekt. Kostholdet ble sammensatt i forhold til et moderat aktivitetsnivå. Vi pakket all maten i porsjonsposer for å få minst mulig administrasjon med måltidene. Størrelsen på porsjonene ble tilpasset antatt energiforbruk.

 

På turen spiste vi tre hovedmåltider og to ekstramåltider.

Hovedmåltid:

ü  Frokost – korn og nøtteblanding med tørrmelk, nudler med rett i koppen

ü  Lunch – nudler med rett i koppen

ü  REAL turmat

Ekstramåltid:

ü  Koseposer: nøtteblanding med kjeks og sjokolade

 

 

Alle hovedmåltidene blandes med ca ½ liter vann. Frokosten er laget slik at vi kan velge å bruke kaldt eller varmt vann.

 

          

 

Vi har god erfaring med sammensetningen av maten. Den gav oss det vi trengte av energi. Vi spiste hver annen time. Dette bidro til at vi fikk i oss energi hele tiden – vi ble aldri sultne og slitne på grunn av mangel på energi – og kunne derfor holde god marsjfart hele dagen. Dette gjaldt så lenge vi spiste i forhold til den planlagte menyen.

 

           

 

VI sendte pakker med mat underveis på turen. Vi fikk ikke alle pakkene. Dette førte til at vi ikke fikk all maten vi hadde planlagt å spise. Vi mistet nudlene, posene med rett i koppen og halvparten av REAL turmat. Men alle hyttene vi overnattet i hadde heldigvis tørrmat vi kunne kjøpe. Nudler ble byttet ut med knekkebrød og Nugatti og REAL turmat med potetmos/spagetti og Joikakaker. Vår erfaring i forhold til denne endringen, er at maten ikke dekte energibehovet og vi ble sultne og gikk ned i vekt. Potetmosen sluttet vi fort med – den ga oss ingen ting – spagetti var bra.

 

 

VITAMINER, MINERALER OG TRAN (Omega – 3)

 

Vi hadde med oss MiviTotal (vitamin- og mineralkapsler) og tran kapsler. MiviTotal spiste vi for å være sikre på å få i oss nok mineraler og vitaminer. Tran (omega-3) spiste vi for å få ekstra smøremiddel til knærne. Det å bære tung sekk i opp til 10 timer om dagen, opp og ned fjellsider, ga oss ekstra belastning på knærne. Kjell har innimellom hatt litt vonde knær etter vridninger i knærne etter skredulykken i februar. Vi spiste derfor dobbel og trippel dose med tran. Vi fikk tips fra en lege om dette, men en annen lege mente at virkningene var psykiske.  Uansett om det er det ene eller det andre er erfaringen fra begge to at ved så store doser som vi spiste, så reduserte det smertene i knærne. Legene bekreftet også at det ikke var noen fare for kroppen å spise store doser av omega-3 i kortere perioder.

 

                   

 

 

DRIKKE

 

Vårt utgangspunkt var å drikke ½ liter vann pr time. Uten vann tar ikke kroppen opp nok karbohydrater. De første fem dagene gikk vi langs vei før vi kom opp i fjellheimen. På denne etappen valgte vi å ikke drikke fra bekker og vann. Dermed var den største utfordringen å skaffe nok vann. Vi fylte på bensinstasjoner, på gårder, hjemme hos folk og på hytter langs veien. Siden det ble på denne måten kjøpte vi med oss 3 vannflasker hver som vi måtte fylle 2-3 ganger om dagen for å få i oss nok væske. Fra Ljosland kom vi opp i fjellheimen, og da drakk vi av bekker, og hadde dermed tilgang på masse vann. Fra Ljosland hadde vi derfor bare med oss en vannflaske hver.

 

Det vi erfarte på turen var at jo mer det regnet jo vanskeligere var det å drikke nok vann. Og det regnet masse! Vi hadde pause hver time og denne brukte vi til å ”kontrollere” at vi hadde drukket det vi skulle – et greit sjekkpunkt. Vi motiverte og minnet hverandre på å drikke.

 

MEN – så mye drikking førte til masse tissing! For Regina var det derfor av og på med sekk og opp og ned med buksa hele dagen, he he he.

 

Vi følte at mye av tiden på turen gikk med til drikking, tissing og spising!