Dette mener Karjana...

 
Tekster

                                                 Karjana Alexandrova Hagen © 2008 • Privacy Policy • Terms of Use

Term Papers and term paper topics

Sånn går no dagan...
November-Desember

Motbakke.net

Sånn går no dagan…
Dagbok Oktober
Dagbok November-Desember
Dagbok Januar-April

Gjestebok

Erfaringer

Her går vi

4 Turkamerater

Kjell i snøskred

Langs den norsk - russiske grensa

Dividalen - Altevatn

Skibotten - Altevatn

Altevatn rundt

Avisutklipp

 

Sponsorer:

Fjellguiden
Hovedsponsor

Rema 1000
Hva vi spiser

Bardu Sporten
Hva vi har på oss


Troll Hundefor
Hundefor

Ingeniørbataljonen
Kart

30.des  – 01 jan 09

 


Tok turen fra Innset til hytta vår ved Strømmen på Altevatn for å feire nyttår. Kom litt seint av gårde slik at vi måtte gå med hodelykt. Hundene trakk pulkene fint hele turen. Mye snø i lufta slik at sikten var dårlig. I tillegg var det mye overvann på isen.

Nyttårsaften fikk både vi tobeinte og hundene testet oss i dypsnø. Det hadde lavet ned hele natta så det ble en passelig lang treningstur denne siste dagen i år.

 

Hjemover turen 1. nyttårsdag ble mer strabasiøs enn vi hadde regnet med. Masse løssnø og overvann på isen. Pulker og ski måtte skrapes flere ganger. Men… vi kom da ned til bygda etter noe tid. Hyggelig stopp med middag på hytta til Bodil og Kjell. Garras kosa seg med et håndtak til en skistav mens vi var innom… så det er bare å kjøpe nye i morgen! Neste gang settes staver utafor rekkevidde for hundene!

 

15. -  29. des

 

 

Tiden flyr av sted! 5. jan og start på turen vår nærmer seg med stormskritt!

Treninga med hundene har gått bra selv om vi har hatt mildvær med regn og isete løyper.  Kjell har hatt noen ”stunt” alene på tur hvor Suak går i en retning og Garras i en annen! Lurer på om naboene har sett starten ut av gårdsplassen hvor de tre etter å ha prøvd alle himmelretningene kom seg på rett kurs. Tau rundt en ski og en stav og Kjell på rumpa på blankisen. Det har gått så fort ned noen bakker at Kjell måtte kaste seg rundt en bjørkelegg for å klare å stoppe hundene.

Ingen arm- eller beinbrudd heldigvis!

 

Ny pulk er også testet. Det er ”Paris-pulken”. Jonny Gunnberg har hjulpet til med montering av drag og kona hans har sydd vanntett trekk. Pulken glir veldig lett og har stor plass til utstyr. Vi bruker denne og en ”Fjellpulk” på turen.

Bjørn Berglund har hjulpet oss med de siste installasjoner av kart på GPS’en. Takk til Bjørn!

 

Krigsskolekamerat Knut Haugen, som tjenestegjør i HV, har bidratt med sin lokalkjennskap på deler av ruta. Dette gjelder ”Nordlandsruta” og fjellheimen Hardangervidda – Langfjella hvor han er godt kjent. 

Dagene har også gått med til å pakke over tusen porsjonspakker med mat til oss fire!  Nå er 10 depoter klar til utsending. Dette sørger Morten for utover vinteren.
 

 

1. – 14.des

 

 

Jonny Gunnberg har vært snill å låne oss en hund til på prøve, Garras. Vi har vært ute nesten daglig på turer.  Kjell går på dagtid og Regina har vært med på kvelden etter jobb.  Gnistrende kaldt vintervær med måneskinn. Garras virker veldig bra og går godt sammen med Suak. De fleste av treningsturene har gått innover Skoelvdalen med noen på et par mil. Forberedelsene går sin gang med dyrlegesjekk, testing av pulker og klær.  Nå er vi inne i detaljert planlegging av hundefor og mat til oss selv. Det er like viktig med riktig kalorimengde til hundene som til oss. De første postpakkene er ferdige og blir sendt over helga til første depot i søndre del av Jotunheimen. Har hatt to fine turer alle 4 nå i helga. Flott mørketids vær med ned mot – 20 og måneskinn.       

                                                              

30. november

Vi var kjempe spent på hvordan turen hjem ville bli i dag, etter den strabasiøse turen i går kveld. Vi bestemte oss for å gå i lyse. Det gikk ikke greit i starten. Regina måtte gå ved siden av Rex ned til vannet – og der ble det bråstopp igjen! Ikke snakk om at han ville ned til vannet. Alle bremsene på. Regina slepte han med seg bort til Kjell og Suak. Optimismen var ikke stor, og vi så for oss en laaaang tur hjemover. Vi prosset Rex på Kjell som var festet til Suak. Suak og Kjell dro han i gang og Rex trippet etter! Supert! Etter en stund løsnet vi båndet. Rex gikk et lite stykke og så var det bråstopp igjen. Regina fikk dradd han i gang og han småløp etter Suak et stykke. Men så var det bråstopp igjen! Vi prosset Rex til Kjell igjen – og Suak og Kjell dro han i gang – igjen. Det gikk veldig bra. Vi fikk opp farten og gikk i flott driv. Hadde bra tempo og svetten silte. Plutselig hang tauet mellom Kjell og Rex seg fast i en issvull og pang – Kjell ble dradd fremover av Suak og bråstopp bakover mot Rex. Han datt på ryggen på isen med et smell. Ikke bra. Vi løsnet Rex fra Kjell. Resten av turen gikk flott og med god fart. Ikke noe mer tull fra Rex, heldigvis! Vi stakk innom hytta til Kjell og Bodil for en liten prat – og endte oppi badestampen. Trivelig. En god avslutning på hytteturen på Altevatn. Etter denne helgen er vi litt usikre på om vi kan ha med Rex på turen vår. Vi skal snakke litt med eieren før vi bestemmer oss – og kanskje prøve han litt til. Vil jo gjerne ha han med. Vi har jo blitt skikkelig kompiser alle fire J

29. november
Vi pakket pulkene, lastet opp i bilen og kjørte opp til Innset. Vi hadde lyst til å prøve hundene inn til hytta på Altevatn. En 13 km lang tur. På Innset festet vi hundene til hver sin pulk og prosset oss selv bak pulkene. Vi beregnet å bruke ca en time inn til hytta. Minus 15 grader og litt vind. Vi gikk i kjempeflott driv opp til demningen ved Altevatn – Suak og Rex løp side om side i godt driv. Det var blitt mørkt så vi gikk med hodelykt. Fra demningen og inn til hytta er det en mil og denne strekningen går vi på ski på Altevatnet. Det gikk fint over dammen. Suak og Kjell først og Rex og Regina hakk i hel. Plutselig kom vi til partier på isen som ikke var dekt med snø – Rex ble redd og tok styring rett inn til land! Han nektet å gå ut på isen igjen, tydelig redd. Regina fikk roet han og de gikk side om side utover vannet igjen. Da de tok igjen Suak og Kjell var det bråstopp! Rex nektet å gå! Vi prøvde det meste – men nei, det var fulle bremser på. Rex la seg rett ned og nektet å gå! 7 km igjen til hytta! Mørkt, kaldt og vindfullt ute på vannet. En ivrig og utålmodig Suak og en kjempe sta og bråbremsende Rex – og Kjell og Regina litt småfrustrerte. Ingen vits i å snu – kunne ikke stå stille lenge på grunn av kulda. Det var bare ett å gjøre. Pulken til Rex ble prosset på Regina og hun overtok Suak. Kjell tok av seg skiene og gikk i lag med Rex. Rex hadde bremsene på tilnærmet hele veien – Kjell måtte slepe og dra han inn til hytta. Vi prøvde til og med å pute han i pulken…men det gikk heller dårlig! Det ble en lang tur. Vi hadde med varm drikke og mat, så vi rastet underveis. Dette minnet oss om da Lars Monsen deltok på Finnmarksløpet og alle hundene satte seg ned og nektet å gå. Monsen måtte vente til de ombestemte seg, etter mange timer, før han kunne dra videre! – slik var det med Rex også – bråstopp, og sta som få. Dette ga oss en skikkelig tankevekker. Vi kan ikke ha med en hund på tur som nekter å gå. Vi har hatt noen opplevelser med Rex den siste uken der han ikke vil gå, men det har bare vært småsaker mot dette. Suak derimot jobbet som en helt – kjempeivrig! Men vi kom frem til hytta til slutt – etter fire og en halv time!


 
26.
november

Vi tok en ny ettermiddagstur med Suak og Rex. Det gikk kjempeflott. De løp ved siden av hverandre hele turen som om de var festet i lag i et tospann. Kjempegøy! Dette skal gå bra. Når den ene fikk litt større fart enn den andre ventet de på hverandre. Det var veldig gøy å oppleve hvor flott de jobbet i lag. En god tur som ga oss masse optimisme.


 

 

25. november

I dag har Kjell hentet Suak. Nå har han også flyttet inn i hundegården hjemme hos oss, sammen med Rex. Kjell har snekret to hundehus og vi har funnet frem et ullteppe som vi har delt og lagt inn i hvert hundehus i lag med halm. Rex og Suak har hilst på hverandre og det ser ut som de kan gå godt i lag. Det er nok Suak som er sjefen av de to. I ettermiddag testet vi hundene i lag på tur for første gang. Vi spente dem foran hver sin pulk, og vi sto bak på ski. Suak tok lead og Rex kom i full fart etter. Det gikk helt supert! De travet av gårde i god fart og vi sprinta etter. Rex var veldig motivert og løp opp på siden av Suak – og noen ganger forbi. Det var kjempegøy. Etter denne turen har vi god tro på at vi fire kan bli et godt team. En flott ettermiddagstur.
 

22-23. november

Fra tre til fire!
Nå ser det ut som vi blir fire stykker på tur
J. En hund til. Vi har blitt rådet til å ta med to hunder om vi har anledning – slik at vi har en hund hver. Høres i grunnen fornuftig ut. Vi tok derfor en tur til Salangsdalen hos Johny Gunnberg, og var så heldige å få låne en husky, Rex. Rex er vant til hundespann, men har aldri trukket pulk. Lystrer ikke kommandoer. Det var litt av en utfordring første turen vår på lørdag, hehe. Vi halte, dro og slepte han med oss. Vi ble helt svett av all baksingen. Men, det løsnet etter hvert – vi var mer sta enn han! Det er ikke bare å kommandere en hund til å trekke pulk – som ikke vil – og som ikke lystrer kommandoer. Vi var nok litt av et syn. Men alt går J. Det ble en positiv opplevelse tross alt – da Rex først kom i siget trakk han kjempegodt. Sterk hund!

søndagen tok Regina Rex med på en joggetur. Regina bandt et tau på høyre side av selen og ett på venstre side. Hver gang de svingte til høyre brukte hun høyrekommando og trakk samtidig i det høyre tauet –og i venstre sving, venstrekommando for venstre og trakk i venstre tau. Det fungerte over all forventning! Vi testet Rex en tur til med pulk på søndagen. Det gikk heldigvis mye bedre enn den første turen! Vi gikk innover Skoelvdalen. Rex trekker veldig godt - når han trekker, men det virker som han mister motivasjonen innimellom og da legger segrett ned. Da vi snudde og skulle gå hjemover ble det virkelig fart over sakene – han travet av gårde i et flott tempoJ
Rex har nå flyttet inn i hundegården hjemme hos oss.

 

15. novemberFra en – til to – til tre…
Nå ser det ut som vi kan bli 3 på turen vår. Vi har fått anledning til å låne Suak. Vi har fått låne han i helgen for å teste om vi tre går godt i lag. Suak er en 11 år gammel polarhund. Han har vært lederhunden i et hundespann i alle år. Han er en sterk og robust hund. Suak hører hjemme hos Monica og Richard Isaksen i lag med over ti andre polarhunder. Det er de som har vært så gjev å låne oss han Suak. I dag hadde vi den første testtur. Vi hadde en flott skitur inn Skoelvdalen. Suak ble spent til pulkdraget med Kjell på slep og Regina halsende etter. Det ble en flott opplevelse. Suak er en godt oppdradd hund, han lystrer ordrene høyre, venstre, stå osv. Det ble en flott opplevelse for oss. Vi har en liten hundegård i hagen så Suak skal sove der til i morgen – det blir spennende å se hvordan det går. Men i hele kveld har han vært rolig og snill. Vi tror han kan bli en god kamerat på turen! Det blir spennende å se de neste ukene.

14. novemberJIPPI – Regina har fått permisjon uten lønn fra jobben – nå blir hun med på hele turen J Stor jubel i heimen! Regina er nyansatt i Næringshagen i Målselv og synes derfor det er fantastisk at sjefen Kjell Furu og styreleder Roar Solli er så fleksible at de gir permisjon til tross for alle arbeidsoppgavene som ligger på vent! Nå starter planleggingen for fult for den 3 mnd lange skituren. Det kribler i kroppen og vi er begge utålmodige etter å komme oss ut på tur – nå har vi kart over alt J